Αναγνώστες

Τετάρτη, 8 Μαΐου 2013

του Θωμά στα Σούρμενα.....

.....λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο, εδώ και 91 χρόνια, το
 " ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΟΝ ΠΑΝΟΫΡ (ΠΑΝΗΓΥΡΙ)
για το 2013
η αφίσα
 η κεντρική θεατρική σκηνή στην πλατεία των Σουρμένων
το ηρώο
το γκράφιτι στον τοίχο του 1ου Δημοτικού σχολείου
το κάλεσμα
8 έως 12 Μαΐ 2013: Παμποντιακό Πανοΰρ στην Ένωση Ποντίων Σουρμένων
Η Ένωση Ποντίων Σουρμένων σας προσκαλεί στο Παμποντιακό Πανοΰρ που διοργανώνει από τις 8 έως τις 12 Μαΐου.
Η προσήλωση στις πολιτιστικές αξίες και στην ιστορία αποτελούν το ιδανικότερο οδηγό κάθε γενιάς για να σχεδιάσει το μέλλον της.

Η πολτιτιστική μας κληρονομιά είναι ένας ανεκτίμητης αξίας θησαυρός που τον κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας. Ταυτόχρονα όμως έχουμε και εμείς με την σειρά μας καθήκον να τον κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές ανέπαφο και αναλλοίωτο.

Για τον λόγο αυτό και παρά τις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν στην χώρα μας η Ένωση Ποντίων Σουρμένων ως Ιστορικός Σύλλογος, γνήσιος εκφραστής και θεματοφύλακας της ποντιακής παράδοσης, διοργανώνει και φέτος με κυρίαρχο γεγονός το Ταφικό Έθιμο, ένα πενθήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων ορόσημο των απανταχού Ποντίων, που έρχονται για να τιμήσουν αλλά και να ζήσουν από κοντά τις ιδιαίτερες αυτές στιγμές.

Ένωση Ποντίων Σουρμένων
Δείτε τα στοιχεία της Ένωσης  
το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
 κι άλλες πληροφορίες
Οι Πόντιοι της περιοχής των Σουρμένων Αττικής, οι συγγενείς και οι φίλοι τους, την Κυριακή του Θωμά, διατηρούν και αναβιώνουν, εδώ και 91 χρόνια, το Ταφικό Έθιμο που έφεραν μαζί τους από τον Ιστορικό Πόντο. Εκεί το έθιμο γιορταζόταν τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, γεγονός που φανερώνει την πίστη του ποντιακού λαού στην Χριστιανική αντίληψη για την ανάσταση των νεκρών και το σεβασμό και την τιμή προς εκείνους, αφού τους αφιέρωναν τη δεύτερη μέρα της μεγάλης αυτής γιορτής της Χριστιανοσύνης.
Πλήθος Ποντίων απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, συγκεντρώνεται στα Σούρμενα για να τιμήσει και να βιώσει από κοντά το Ποντιακό αυτό έθιμο.
Αφού παρακολουθήσουν το πρωί της Κυριακής του Θωμά την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σουρμένων, ιερείς και ποίμνιο κατευθύνονται στο Κοιμητήριο της περιοχής. Εκεί ο καθένας πηγαίνει στον οικογενειακό τάφο. Οι νοικοκυρές στρώνουν τραπεζομάντηλα στα οποία ακουμπούν τσουρέκια, κόκκινα αυγά, μεζέδες, ούζο και όλοι μαζί περιμένουν τον ιερέα να τελέσει τρισάγιο.
Αρχικά οι ιερείς τελούν τρισάγιο στην εκκλησία του Κοιμητηρίου των Σουρμένων υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των απανταχού κεκοιμημένων Ποντίων. Στην συνέχεια τελείται τρισάγιο σε κάθε τάφο.Οι συγγενείς συζητούν για τα κεκοιμημένα προσφιλή πρόσωπα, θυμούνται τα προτερήματά τους, τις καλοσύνες τους και ό,τι προκαλεί την αίσθηση της ζωντανής παρουσίας των νεκρών ανάμεσά τους. Γιατί η μέρα αυτή αφιερώνεται στην ανάσταση των νεκρών. Είναι μέρα χαράς και όχι πονεμένης ανάμνησης.
Στο τέλος προσφέρουν στον ιερέα και τους παρευρισκόμενους κόκκινα αυγά και τσουρέκια. Και όλοι μαζί ψάλλουν το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: